Συχνά υπάρχουν φορές που εμείς οι επενδυτές χρειάζεται να ρευστοποιήσουμε ή να εξαγοράσουμε τις συμμετοχές μας στα μερίδια των αμοιβαίων κεφάλαιων που κατέχουμε. Λόγω προσωπικής οικονομικής έκτακτης ανάγκης ή να επενδύσουμε σε ένα καλύτερο επενδυτικό σχήμα.
Η έξοδος από τα αμοιβαία κεφαλαία μας γίνεται με ρευστοποίηση ή εξαγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων μας. Αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά ή ολοσχερώς [εξαγορά όλων των μεριδίων].
Tι πρέπει να γνωρίζετε ως επενδυτής.
Διαφορά μεταξύ της πώλησης μετοχών και της ρευστοποίησης αμοιβαίων κεφαλαίων
To χρηματιστήριο αποτελείται από πολλούς αγοραστές και πωλητές. Αν θέλουμε να πουλήσουμε μια μετοχή πρέπει να βρούμε έναν αγοραστή. Οι μετοχές πωλούνται σε αμοιβαία συμφωνημένη τιμή. Το βιβλίο παραγγελιών για τις μετοχές [σύστημα ΟΑΣΙΣ Χρηματιστηρίου] αποκαλύπτει την τιμή αγοράς και πώλησης του μεσίτη χρηματιστή.
Έτσι, για την πώληση μετοχών πρέπει να βρεθεί ένας αγοραστής που είναι έτοιμος να αγοράσει στην επιθυμητή τιμή.
Το παιχνίδι είναι διαφορετικό στην περίπτωση του Αμοιβαίου Κεφαλαίου. Ο αγοραστής είναι η εταιρεία του αμοιβαίου κεφαλαίου. Το αμοιβαίο κεφάλαιο αγοράζει τα αντίστοιχα μερίδια από τον πωλητή στην τρέχουσα Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) του μεριδίου του αμοιβαίου κεφαλαίου. Χρειάζονται max μέχρι 5 εργάσιμες ημέρες [1 με 3 ημέρες το σύνηθες] για να πιστώσουν οι εταιρείες αμοιβαίων τα χρήματά σας, στον λογαριασμό σας από τα ταμεία τους.
Τύποι Ρευστοποίησης ή Εξαγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων
1. Εξαγορά βάσει μεριδίων
Σε αυτόν τον τύπο Ρευστοποίησης ή Εξαγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, μπορείτε να καθορίσετε πόσα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων θέλετε να εξαργυρώσετε. Το ποσό που θα λάβετε θα καθοριστεί από τον αριθμό των μεριδίων που επιθυμείτε να εξαργυρωθούν και από την επικρατούσα Καθαρή Αξία Ενερητικού του μεριδίου του αμοιβαίου κεφαλαίου.
2. Ρευστοποίηση – Εξαγορά βάσει ποσού χρημάτων
Σε αυτόν τον τύπο εξαργύρωσης, μπορείτε να καθορίσετε το ποσό που θέλετε να σας εξαργυρώσει η εταιρεία. Έτσι, ο αριθμός των μεριδίων σας χρεώνεται αυτόματα με βάση την Κ.Α.Ε για να ταιριάζει με το ποσό που επιθυμείτε
3. Ρευστοποίηση ή Εξαγορά ολική του Αμοιβαίου Κεφαλαίου
Σε αυτό το είδος εξαργύρωσης, μπορείτε να εξαργυρώσετε ολόκληρη την επένδυσή σας (100%) από το αμοιβαίο κεφάλαιο.
Προμήθειες από Ρευστοποίηση ή Εξαγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων σας
Οι προμήθειες εξαγοράς, γνωστές και ως προμήθειες πώλησης ή ρευστοποίησης, είναι χρεώσεις που επιβάλλονται από την Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) στους επενδυτές όταν εξαγοράζουν (πουλούν) μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
Σκοπός τους είναι να καλύψουν τα έξοδα που σχετίζονται με την επεξεργασία της συναλλαγής, όπως η διαχείριση λογαριασμών, η εκκαθάριση και η ρύθμιση.
Οι προμήθειες εξαγοράς εκφράζονται ως ποσοστό επί της καθαρής τιμής αγοράς των μεριδίων.
Για παράδειγμα, εάν η καθαρή τιμή αγοράς ενός μεριδίου είναι 10 € και η προμήθεια εξαγοράς είναι 1%, ο επενδυτής θα πληρώσει 0,10 € για την πώληση του μεριδίου.
Θα πρέπει να ελέγξετε και αυτή την παράμετρο προτού προγραμματίσετε να αποεπενδύσετε τα χρήματά σας από τα αμοιβαία κεφαλαία μιας εταιρείας.
Μέθοδοι εξόδου από τα Αμοιβαία Κεφάλαια
1. Μέσω online Trading ή Investment Account της εταιρείας που συνεργάζεστε
Η δυνατότητα εξόδου από τα αμοιβαία κεφάλαια σας μπορεί να γίνει μέσω του online trading ή banking, ή μέσω του επενδυτικού λογαριασμού σας. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως την εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν online trading ή επενδυτικούς online λογαριασμούς που σας επιτρέπουν να ρευστοποιήσετε ή να αγοράσετε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων διαδικτυακά. Άλλες εταιρείες ίσως απαιτούν να επικοινωνήσετε μαζί τους τηλεφωνικά ή μέσω email, για να πραγματοποιήσετε συναλλαγές. Μέσω δηλ. των agent τους ή διανομέων τους.
2. Απευθείας μέσω των Διανομέων [πωλητών ή επενδυτικών συμβούλων] του αμοιβαίου κεφαλαίου
Οι περισσότεροι από εμάς αγοράζουμε απευθείας αμοιβαία κεφάλαια μέσω διανομέων, όπως οι επενδυτικοί σύμβουλοι σε μια τράπεζα.
Μπορείτε να πουλήσετε τα αμοιβαία κεφάλαιά σας σύμφωνα με τις μεθόδους που αναφέρονται παραπάνω. Δηλ. είτε μέσω αυτών των διαδικτυακών πλατφόρμων, είτε απευθείας μέσω τηλεφώνου στον πράκτορα σας.
Πότε πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο Ρευστοποίησης ή Εξαγοράς των μεριδίων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων σας
1. Απόδοση κάτω από τον μέσο όρο της αγοράς ή ενος benchmark [δείκτη]του Αμοιβαίου Κεφαλαίου
Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο εξαργύρωσης των κεφαλαίων σας εάν το ταμείο σας υπολειτουργεί σταθερά. Με τον όρο σταθερή υποαπόδοση, εννοούμε ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο σας αποδίδει αρνητικά και με συνέπεια σε σχέση π.χ με την απόδοση της αγοράς. Βέβαια η αξιολόγηση ενός αμοιβαίου γίνεται διαφορετικά για να επιλέξετε το καλυτερο αμοιβαίο κεφάλαιο για εσάς.
Εάν π.χ το αμοιβαίο κεφάλαιο σας αποδίδει, ας πούμε απόδοση 6% ενώ την ίδια χρονική περίοδο, η αγορά [Γενικός Δείκτης Αθηνών] απέδωσε 8%, λέμε ότι το αμοιβαίο σας έχει χαμηλότερη απόδοση ή υποαποδίδει.
Αυτή είναι μια περίπτωση που μπορεί να θέλετε να σταματήσετε την επενδύση σας στο συγκεκριμένο αμοιβαίο και εταιρεία. Και θα ήταν καλή ιδέα να κατευθύνετε τα χρήματά σας σε ένα πιο κερδοφόρο αμοιβαίο κεφάλαιο. Με καλύτερη απόδοση, που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους οικονομικούς σας στόχους.
2. Οικονομική Έκτακτη Ανάγκη
Μπορεί να προκύψει μια κατάσταση που πρέπει να μεταφέρετε τα κεφάλαιά σας από τις επενδύσεις σας, σε κάποια επείγουσα δαπάνη κεφαλαίου, όπως επείγουσα ιατρική ανάγκη ή απώλεια εργασίας. Εάν έχετε επενδύσει σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο για έκτακτες ανάγκες, ορισμένα κεφάλαια σας επιτρέπουν την άμεση εξαργύρωση, για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμεσα τα χρήματα σας.
3. Αλλαγές στη Στρατηγική σας
Η στρατηγική που επινοούν οι οίκοι αμοιβαίων κεφαλαίων για την επιλογή μετοχών από μεγάλη, μικρή ή μεσαία κεφαλαιοποίηση και οι τομείς στόχευσης θα πρέπει ιδανικά να παραμένουν σταθεροί και σύμφωνα με τις ανάγκες σας.
Ωστόσο, ενδέχεται να αλλάξουν οι εταιρείες την στρατηγική του αμοιβαίου κεφαλαίου για να κατακτήσουν την αγορά πιο αποτελεσματικά ή να αλλάξουν τον διαχειριστή του αμοιβαίου κεφαλαίου. Αν και η εταιρεία συνήθως ενημερώνει τους επενδυτές σε περίπτωση οποιωνδήποτε αλλαγών, οι επενδυτές μπορούν να εξαργυρώσουν τα μερίδιά τους όποτε αισθανθούν ανασφάλεια ή αβεβαιότητα. Ειδικά όταν επενδυτής αισθάνεται ότι η στρατηγική του ταμείου δεν ευθυγραμμίζεται πλέον με τους οικονομικούς του στόχους.
4. Ολοκλήρωση Οικονομικού Στόχου σας. Πιάσατε το target profit σας;
Ο απώτερος στόχος κάθε επένδυσης είναι η επίτευξη των οικονομικών σας στόχων. Εάν έχετε επενδύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχετε λάβει τη στοχευμένη απόδοση, ίσως ήρθε η ώρσ σας να αποφασίσετε εάν θα εξαργυρώσετε ή όχι την επένδυσή σας.
Λόγοι προσοχής για ρευστοποίηση των αμοιβαίων κεφαλαίων σας
Οι αποδόσεις ενός αμοιβαίου κεφαλαίου είναι το καθαρό αποτέλεσμα της απόδοσης των μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων κτλ κτλ. Ορισμένες μετοχές ανεβαίνουν ενώ κάποιες μετοχές “σέρνονται” στην κυριολεξία. Είναι πολύ πιθανό το χαρτοφυλάκιο των μετοχών που έχει το ταμείο σας να έχει αποδώσει χαμηλότερα από τη βέλτιστη απόδοση του σημείου αναφοράς σας [π.χ πορεία Δείκτη FTSE-20]. Καλό θα ήταν τότε να σκεφτείτε να αποεπενδύσετε και να εξαργυρώσετε το αμοιβαίο σας κεφάλαιο…. Επιπλέον οποιαδήποτε προσωρινή κίνηση της αγοράς δεν θα πρέπει να οδηγει σε πανικό και έξοδο από ένα αμοιβαίο κεφάλαιο. Ωστόσο, εάν η εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων σας παρουσιάζει σταθερά χαμηλές αποδόσεις, είναι λογικό να βγείτε από το ταμείο της.
Τι να προσέξετε πριν προβείτε σε ρευστοποίηση των αμοιβαίων κεφαλαίων σας;
- Χρεώσεις: Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις χρεώσεις που σχετίζονται με κάθε τρόπο ρευστοποίησης. Οι χρεώσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον διαχειριστή, το χρηματιστηριακό γραφείο ή την πλατφόρμα [τράπεζας] που χρησιμοποιείτε.
- Φόροι: Τα κέρδη από την ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων μπορεί να υπόκεινται σε φόρους. Συμβουλευτείτε έναν φορολογικό σύμβουλο για να μάθετε περισσότερα.
- Επιδόσεις: Λάβετε υπόψη τις επιδόσεις του αμοιβαίου κεφαλαίου πριν από την ρευστοποίηση. Εάν το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει αποδώσει άσχημα, ίσως να θέλετε να περιμένετε έως ότου η αγορά ανακάμψει πριν ρευστοποιήσετε τα μερίδιά σας.
- Επενδυτικοί στόχοι: Βεβαιωθείτε ότι η ρευστοποίηση των μεριδίων σας συνάδει με τους επενδυτικούς σας στόχους. Εάν έχετε μακροπρόθεσμο ορίζοντα επένδυσης, η βραχυπρόθεσμη διακύμανση της αγοράς δεν θα πρέπει να σας αποτρέψει από το να διατηρήσετε τα μερίδιά σας.
Καλή επένδυση και αποεπένδυση [ή αλλίως Ρευστοποίηση – Εξαγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων σας!
Comments