- A
- Alpha
- Arbitrage
- Αγορές Κεφαλαίων
- ΑΕΔΑΚ
- ΑΕΕΜΚ
- Αμοιβαία Κεφάλαια Δείκτη
- Αμοιβαία Κεφάλαια Μετοχικά
- Αμοιβαία Κεφάλαια Μικτά
- Αμοιβαία Κεφάλαια Ομολογιακά
- Αμοιβαία Κεφάλαια Σύνθετα
- Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγοράς
- Αμοιβαίο Κεφάλαιο
- Αμοιβαίο Κεφάλαιο Αμοιβαίων Κεφαλαίων
- Αναδυόμενες Αγορές
- Ανοιχτή Πώληση
- Απόδοση
- Απόδοση στη λήξη
- Αποτίμηση
- Β
- C
- Δ
- Ε
- Ενεργητική Διαχείριση
- Ενεργητικό Αμοιβαίου Κεφαλαίου
- Ενημερωτικό Δελτίο
- Ένωση Θεσμικών Επενδυτών
- Εξωχρηματιστηριακές Συναλλαγές (OTC)
- Επενδυτική Διαβάθμιση
- Επενδυτικό Προφίλ
- Επενδυτικός στόχος ΟΣΕΚΑ
- Επιβαρύνσεις
- Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
- Εποπτεία | Αρμόδιοι Φορείς Εκπροσώπησης
- Εταιρία Διαχείρισης
- Ετήσια και Εξαμηνιαία Έκθεση
- Ευρωομόλογο
- H
- Θ
- Κ
- L
- Μ
- Ο
- P
- Ρ
- Σ – S
- Τ
- Υ
- Χ
A
Alpha
Ο συντελεστής άλφα (alpha coefficient) ενός χαρτοφυλακίου αποτελεί ένδειξη για το κατά πόσο ένα χαρτοφυλάκιο επιτυγχάνει αποδόσεις μεγαλύτερες ή μικρότερες σε σχέση με την αναμενόμενη απόδοση για δεδομένο ρίσκο που αναλαμβάνει σε σχέση με την αγορά (beta). Μετράει την υπεραπόδοση / υποαπόδοση μιας επένδυσης σε σχέση με την απόδοση που το beta της προβλέπει. Το θετικό alpha στα χαρτοφυλάκια υποδεικνύει αποτελεσματική ενεργητική διαχείριση, και αντιστρόφως.
Arbitrage
Είναι μια επενδυτική ευκαιρία που πιθανώς να επιφέρει κέρδος χωρίς κίνδυνο. Αυτή η ευκαιρία μπορεί είτε να μην έχει κανένα κόστος στο παρόν αποδίδοντας κέρδος στο μέλλον, είτε να αποδίδει κέρδος στο παρόν χωρίς καμία περίπτωση κινδύνου στο μέλλον.
Αγορές Κεφαλαίων
Οι Αγορές Κεφαλαίων είναι αγορές στις οποίες πραγματοποιούνται οι αγοραπωλησίες μετοχών και χρεογράφων. Με τη βοήθεια των αγορών κεφαλαίων δημιουργείται ένα κανάλι μεταξύ καταθέσεων και επενδύσεων μεταξύ προμηθευτών κεφαλαίου, όπως οι μικροεπενδυτές και οι θεσμικοί επενδυτές, και χρήστες κεφαλαίου, όπως οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση.
ΑΕΔΑΚ
Η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων είναι η Εταιρεία Διαχείρισης η οποία έχει λάβει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από την αρμόδια εποπτική αρχή, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
ΑΕΕΜΚ
Ο ΟΣΕΚΑ που έχει τη μορφή ΑΕΕΜΚ έχει σαν αποκλειστικό σκοπό τη διαχείριση του δικού του χαρτοφυλακίου που μπορεί να αποτελείται από ένα ή και περισσότερα επενδυτικά τμήματα και δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνει τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό τρίτων.
Αμοιβαία Κεφάλαια Δείκτη
Τα Αμοιβαία Κεφάλαια Δείκτη αναπαράγουν τη σύνθεση δείκτη ομολόγων ή μετοχών επενδύοντας ποσοστό τουλάχιστον ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) του καθαρού ενεργητικού τους σε κινητές αξίες οι οποίες περιλαμβάνονται στο δείκτη τον οποίο αναπαράγουν και παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα με υποκείμενη αξία είτε το δείκτη που αναπαράγουν είτε τις κινητές αξίες που περιλαμβάνονται στο δείκτη που αναπαράγουν, είτε τρίτους δείκτες οι οποίοι έχουν υψηλό συντελεστή συσχέτισης με το δείκτη που αναπαράγουν. Δεν επιτρέπεται να επενδύουν σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα με σκοπό την κάλυψη ή τη μείωση (αντιστάθμιση) του κινδύνου των στοιχείων που συνθέτουν το δείκτη που αναπαράγουν.
Αμοιβαία Κεφάλαια Μετοχικά
Τα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια επενδύουν τουλάχιστον ποσοστό επένδυσης εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) επί του καθαρού ενεργητικού τους σε μετοχές. Επενδυτικός σκοπός των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων είναι η επίτευξη της υψηλότερης δυνατής απόδοσης τόσο από υπεραξία σε μακροπρόθεσμη βάση.
Αμοιβαία Κεφάλαια Μικτά
Τα Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια επενδύουν ποσοστό τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10%) του καθαρού ενεργητικού τους σε μετοχές και ποσοστό τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10%) του καθαρού ενεργητικού τους σε χρεωστικούς τίτλους. Το μέγιστο ποσοστό επένδυσης σε μετοχές ή σε χρεωστικούς τίτλους ή σε καταθέσεις και σε μέσα χρηματαγοράς δεν μπορεί να ξεπερνά το εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του καθαρού ενεργητικού τους. Επενδυτικός σκοπός των μικτών Αμοιβαίων Κεφαλαίων είναι η επίτευξη της υψηλότερης δυνατής απόδοσης τόσο από υπεραξία όσο και από εισόδημα σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Αμοιβαία Κεφάλαια Ομολογιακά
Τα Ομολογιακά Αμοιβαία επενδύουν τουλάχιστον ποσοστό επένδυσης εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) επί του καθαρού ενεργητικού τους σε χρεωστικούς τίτλους. Επιτρέπεται η επένδυση και σε μετοχές σε ποσοστό μέχρι δέκα τοις εκατό (10%) του καθαρού ενεργητικού τους. Επενδυτικός σκοπός των ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων είναι η επίτευξη της υψηλότερης δυνατής απόδοσης τόσο από υπεραξία όσο και από εισόδημα, σε μέσο-μακροπρόθεσμη βάση.
Αμοιβαία Κεφάλαια Σύνθετα
Τα Σύνθετα Αμοιβαία Κεφάλαια μπορούν να επενδύουν σε όλα τα χρηματοπιστωτικά μέσα που προβλέπονται από την νομοθεσία. Η διαχείριση που εφαρμόζεται, αποσκοπεί στην επίτευξη προκαθορισμένης απόδοσης κατά τη λήξη τους βάσει μαθηματικού τύπου, διακρατώντας καθ’ όλη τη διάρκειά τους τα στοιχεία του ενεργητικού που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου τους. Η προκαθορισμένη απόδοσή τους επιτυγχάνεται μέσω σεναρίων απόδοσης και ισχύει στη λήξη τους. Ως εκ τούτου, αν ο μεριδιούχος προβεί σε ρευστοποίηση των μεριδίων πριν από τη λήξη του αμοιβαίου κεφαλαίου, ενδέχεται να υποστεί σημαντικές απώλειες.
Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγοράς
Τα Αμοιβαία Κεφάλαια χρηματαγοράς επενδύουν τουλάχιστον ποσοστό επένδυσης εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) επί του καθαρού ενεργητικού του (μέσος όρος του καθαρού ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου ανά ημερολογιακό τρίμηνο) σε μέσα χρηματαγοράς και τοποθετούν το ενεργητικό τους σε καταθέσεις που τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα. Επενδυτικός τους σκοπός είναι η διατήρηση της αξίας του αρχικού ενεργητικού τους και η παροχή αποδόσεων αναλόγων με τις αποδόσεις στις χρηματαγορές σε βραχυπρόθεσμο – μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Αμοιβαίο Κεφάλαιο
Ο ΟΣΕΚΑ που έχει τη μορφή αμοιβαίου κεφαλαίου είναι μια ομάδα περιουσίας η οποία αποτελείται από κινητές αξίες, μέσα χρηματαγοράς και μετρητά ενώ τα επιμέρους στοιχεία της ανήκουν εξ αδιαιρέτου σε περισσότερους του ενός μεριδιούχους την οποία διαχειρίζεται η «Εταιρία Διαχείρισης». Οι ΟΣΕΚΑ αποτελούν παράγοντες ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς αφού οι ΟΣΕΚΑ αξιοποιούν τα συλλογικά κεφάλαια των επενδυτών και παράλληλα τα διοχετεύουν στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο είναι μια συλλογική μορφή επένδυσης που προσφέρει τις προϋποθέσεις για την ανάθεση της διαχείρισης των αποταμιεύσεων σας σε συλλογικά επενδυτικά σχήματα. Μέσω του επενδυτικού σχήματος των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες, δηλαδή του Α/Κ, δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή να επενδύσει σε χρηματοπιστωτικά μέσα και εργαλεία μέσω μιας συλλογικής μορφής επένδυσης αποκτώντας μερίδια ή/και μετοχές του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων που επενδύουν σε χρηματοπιστωτικά μέσα. Οι φορείς λειτουργίας του Αμοιβαίου Κεφαλαίου είναι η Εταιρεία Διαχείρισης, οι Μεριδιούχοι και ο Θεματοφύλακας ενώ η Αρμόδια Εποπτική Αρχή είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Αμοιβαίο Κεφάλαιο Αμοιβαίων Κεφαλαίων
Τα Αμοιβαία Κεφάλαια Αμοιβαίων Κεφαλαίων είναι μια επενδυτική στρατηγική διακράτησης ενός συνόλου αμοιβαίων κεφαλαίων σε αντίθεση με την επένδυση άμεσα σε μετοχές, ομόλογα κλπ.
Αναδυόμενες Αγορές
Είναι αυτές που δεν έχουν ωριμάσει ακόμα, έχουν χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα σε σύγκριση με τον ανεπτυγμένο κόσμο, που μπορεί και να μην είναι βιομηχανικά ανεπτυγμένες, ωστόσο διαθέτουν ενεργό χρηματιστήριο, ακόμη και αν οι προδιαγραφές του δύσκολα συγκρίνονται με τις αντίστοιχες των χρηματιστηρίων, όπως πχ της Βόρειας Αμερικής.
Ανοιχτή Πώληση
Ανοικτή πώληση (short selling) είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται από τους επενδυτές με σκοπό να κερδίσουν από την πτώση των τιμών περιουσιακών στοιχείων. Οι επενδυτές δανείζονται περιουσιακά στοιχεία που δεν κατέχουν, από άλλους επενδυτές, τα πουλάνε και σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή θα αναγκαστούν να τα επαναγοράσουν για να τα επιστρέψουν στο δανειστή. Ο δανειστής δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο γιατί θα πάρει πίσω τις μετοχές του συν μία μικρή απόδοση για τη διάρκεια που τις είχε δανείσει. Ο short seller ελπίζει να κερδίσει από την πτώση των τιμών των χρεογράφων, επωφελούμενος την διαφορά στις τιμές μεταξύ ημερομηνίας πώλησης – αγοράς.
Απόδοση
Ως απόδοση μιας επένδυσης ορίζεται η μεταβολή της αξίας της από την ημερομηνία απόκτησής της σε σχέση με την αξία της στην ημερομηνία πώλησης. Η απόδοση δείχνει το κατά πόσο μεταβάλλεται η περιουσία του επενδυτή από την πραγματοποίηση της επένδυσης.
Απόδοση στη λήξη
Η απόδοση ενός ομολόγου συνήθως εκφράζεται με την “απόδοση στη λήξη” (Yield to Maturity ή “YTM”), η οποία υπολογίζει τα τοκομερίδια προς είσπραξη και το κεφάλαιο που θα καταβληθεί στη λήξη σε σχέση με την αγοραία τιμή του ομολόγου. Προυπόθεση είναι η διακράτηση του ομολόγου έως την λήξη και η επανεπένδυση των τοκομεριδίων στο ίδιο επιτόκιο.
Αποτίμηση
Ο υπολογισμός της καθαρής αξίας του ενεργητικού του Αμοιβαίου Κεφαλαίου. Στο τέλος της οικονομικής ημέρας, αφού κλείσουν οι αγορές στις οποίες επενδύει το Α/Κ, η εταιρεία διαχείρισης προβαίνει στην αποτίμηση της καθαρής αξίας του ενεργητικού σε τρέχουσες τιμές.
Β
Bear Market
Περίοδος κατά την οποία οι τιμές των μετοχών πέφτουν συνεχώς και για ένα μεγάλο σχετικά χρονικό διάστημα.
Beta
Συντελεστής βήτα (β ή beta coefficient) είναι ένας δείκτης που περιγράφει τη σχέση μεταξύ της μεταβλητότητας μιας επένδυσης/ χρεογράφου / χαρτοφυλακίου και της μεταβλητότητας της αγοράς. Υψηλός συντελεστής βήτα συνεπάγεται ότι η τιμή, και κατ’ επέκταση η απόδοση, μιας μετοχής/ενός χρεογράφου/ενός χαρτοφυλακίου επηρεάζεται σημαντικά από τις κινήσεις της αγοράς. Όταν beta>1:η κίνηση της αγοράς κατά 1% σημαίνει κίνηση της τιμής του τίτλου κατά μεγαλύτερο ποσοστό από 1% & όταν beta<1: η κίνηση της αγοράς κατά 1% σημαίνει κίνηση της τιμής του τίτλου κατά μικρότερο ποσοστό από 1%.
Bull Market
Περίοδος κατά την οποία οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν συνεχώς και για ένα μεγάλο σχετικά χρονικό διάστημα.
Βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές KIID
Είναι ένα ενημερωτικό φυλλάδιο (KIID ή Key Investor Information Document) που περιλαμβάνει όλες τις βασικές πληροφορίες για ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο. Έχει συγκεκριμένη δομή με τμήματα που περιλαμβάνει το στόχο του Αμοιβαίου Κεφαλαίου, το επενδυτικό ρίσκο, τις χρεώσεις και τις αποδόσεις. Η δομή πρέπει να είναι κοινή ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί με ευκολία να συγκρίνει προϊόντα από διαφορετικούς παρόχους.
C
Closed – End Fund
Είδος αμοιβαίου κεφαλαίου με συγκεκριμένο αριθμό μεριδίων, σε αντίθεση με το open-end fund όπου πρόσθετες μονάδες μεριδίων δημιουργούνται ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση των επενδυτών. Τα μερίδια/μετοχές των closed-end funds διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά και αφορούν Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου.
Credit Default Swap (CDS)
Τα CDS είναι παράγωγα προϊόντα τύπου swap (συμφωνίες ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου) που δίνουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να γίνουν πωλητές ή αγοραστές προστασίας έναντι πιστωτικού κινδύνου ενός εκδότη χρέους (κράτη, επιχειρήσεις κλπ). Σε αντάλλαγμα ενός συνόλου πληρωμών, ο αγοραστής της ασφάλειας θα αποζημιωθεί σε περίπτωση που ο εκδότης χρέους χρεοκοπήσει. Η ενεργοποίηση των CDS γίνεται όταν συμβεί ένα πιστωτικό γεγονός, απαιτώντας από τον πωλητή της προστασίας να αποζημιώσει τον αγοραστή με ποσό ίσο με το ποσό της ζημιάς.
Δ
Δείκτης Αναφοράς
Ο δείκτης αναφοράς χρησιμοποιείται ως μέτρο σύγκρισης των αποδόσεων ενός μετοχικού/ομολογιακού τίτλου, ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου/αμοιβαίου κεφαλαίου. Συνήθως χρησιμοποιούνται γενικοί δείκτες μετοχών και ομολόγων.
Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ)
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) είναι ένας δείκτης που μετράει την τιμή ενός καλαθιού αγαθών αντιπροσωπευτικού της πραγματικής κατανάλωσης. Η μεταβολή του ΔΤΚ είναι μέτρο του πληθωρισμού.
Διανομέας – Αντιπρόσωπος
Εξουσιοδοτημένος Αντιπρόσωπος μιας Α.Ε.Δ.Α.Κ., μπορεί να είναι μία άλλη Α.Ε.Δ.Α.Κ., μια Τράπεζα, ασφαλιστική εταιρία, ΕΠΕΥ, ή ΑΕΕΔ. Ο Αντιπρόσωπος δέχονται εντολές συμμετοχής και εξαγοράς στα μερίδια των Α/Κ από τους επενδυτές ενώ είναι υπεύθυνος για να εξηγήσει τι ακριβώς είναι κάθε αμοιβαίο, τι κόστος (προμήθειες, αμοιβές κλπ) έχει για τον μεριδιούχο, ενώ οφείλει να έχει στην διάθεση του κοινού, κανονισμούς και ενημερωτικά δελτία των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που διαθέτει, τα έντυπα των Βασικών Πληροφοριών για τους Επενδυτές (KIIDs) και τις εκθέσεις (ετήσιες και εξαμηνιαίες) των α/κ.
Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETF)
Τα ETFs, είναι Αμοιβαία Κεφάλαια και διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά. Συγκεκριμένα, ένα ETF είναι ένα κεφάλαιο τοποθετημένο σε μετοχές ή ομόλογα ή εμπορεύματα ή παράγωγα ή νομίσματα και διαπραγματεύεται περίπου στην ίδια τιμή των υποκειμένων στοιχείων που περιέχονται στο χαρτοφυλάκιο στη διάρκεια όλης της συνεδρίασης και όχι στο κλείσιμο όπως τα Α/Κ. Τα περισσότερα ETF’s ασκούν παθητική διαχείριση επί συγκεκριμένου Δείκτη Αναφοράς και οι αποδόσεις είναι παραπλήσιες του δείκτη.
Διάρκεια
Η Διάρκεια ενός ομολόγου είναι ένα μέτρο του χρόνου (σε αριθμό ετών) που εκφράζει:
• Είτε τη μέση σταθμισμένη διάρκεια όλων των προεξοφλημένων χρηματοροών του ομολόγου (Διάρκεια Macaulay).
• Είτε την ευαισθησία της τιμής στις μεταβολές των αποδόσεων (Τροποποιημένη Διάρκεια/Modified Duration).
Για τα ομόλογα σταθερού κουπονιού, η τροποποιημένη Διάρκεια είναι σχεδόν ίση με τη διάρκεια Macaulay και συνδέονται με τη σχέση: Τροποποιημένη Διάρκεια= Διάρκεια Macaulay/(1+Απόδοση).
Η διάρκεια χρησιμοποιείται ευρέως για τη μέτρηση του ρίσκου των χαρτοφυλακίων σταθερού εισοδήματος.
Διασπορά
Ο όρος Διασπορά αναφέρεται στη μείωση του κινδύνου μιας επένδυσης, επενδύοντας σε περισσότερες αξίες.
Διαφοροποίηση
Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι μια τεχνική διαχείρισης κινδύνου, όπου αγοράζονται επενδυτικά προϊόντα με διαφορετικό μεταξύ τους κίνδυνο και αποδόσεις, με σκοπό τη μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο του αναλαμβανόμενου ρίσκου και την εξομάλυνση σε σημαντικό ποσοστό της μεταβλητότητας της συνολικής απόδοσης ενός χαρτοφυλακίου.
Δικαίωμα Προαίρεσης
Παράγωγα προϊόντα που δίνουν στον αγοραστή το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, έναντι καταβολής τιμήματος να αγοράσει ή να πουλήσει μία υποκείμενη αξία σε μία συγκεκριμένη τιμή (τιμή εξάσκησης) έως μία καθορισμένη ημερομηνία λήξης.
Ε
Ενεργητική Διαχείριση
Ενεργητική είναι η διαχείριση που θέτει ως στόχο την υπεραπόδοση του χαρτοφυλακίου σε σχέση με τον δείκτη αναφοράς(benchmark). Στην ενεργή διαχείριση σημαντικό ρόλο παίζει η επενδυτική στρατηγική και η ικανότητες επιλεκτικότητας και συγχρονισμού με την αγορά.
Ενεργητικό Αμοιβαίου Κεφαλαίου
Το Καθαρό Ενεργητικό του Α/Κ είναι η συνολική αξία των κινητών αξιών στις οποίες είναι επενδυμένη η περιουσία του μείον τις έμμεσες επιβαρύνσεις / υποχρεώσεις. Το ενεργητικό του αμοιβαίου κεφαλαίου, διαιρείται ανά πάσα στιγμή σε ίσης αξίας ονομαστικά μερίδια και αν το Αμοιβαίο κεφάλαιο δεν είναι εισηγμένο σε οργανωμένη αγορά και σε ονομαστικά κλασματικά μερίδια.
Ενημερωτικό Δελτίο
Το ενημερωτικό δελτίο να περιέχει τα απαραίτητα στοιχεία που επιτρέπουν στους επενδυτές να διαμορφώσουν τεκμηριωμένη γνώμη για την προτεινόμενη επένδυση και ειδικότερα, για τους σχετικούς κινδύνους που εμπεριέχει η εν λόγω επένδυση. Περιλαμβάνει, ανεξαρτήτως των χρηματοπιστωτικών μέσων στα οποία επενδύεται το ενεργητικό του ΟΣΕΚΑ, σαφή και κατανοητή επεξήγηση των επενδυτικών κινδύνων του ΟΣΕΚΑ. Περιέχει την ονομασία κάθε Α/Κ και τη διάρκειά του, τον επενδυτικό σκοπό και την επενδυτική πολιτική του Α/Κ, το βαθμό των επενδυτικών κινδύνων του χαρτοφυλακίου του, τους κανόνες αποτίμησης και όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, που είναι απαραίτητες για τον μεριδιούχο, σχετικά με τη λειτουργία του Α/Κ. Ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ Εταιρείας Διαχείρισης, Θεματοφύλακα και Μεριδιούχων του Α/Κ. Το ενημερωτικό δελτίο διατίθεται με σταθερό μέσο ή μέσω διαδικτύου και παρέχεται στους επενδυτές δωρεάν σε έντυπη μορφή, κατόπιν αιτήματός τους.
Ένωση Θεσμικών Επενδυτών
Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» και διακριτικό τίτλο «ΕΝΩΣΗ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ» . Στόχος της Ένωσης είναι η προώθηση και ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ως αποτελεσματικό μέσο οικονομικής και κοινωνικής προόδου και διασφάλισης της προστασίας του επενδυτικού κοινού και η προαγωγή και ανάπτυξη της δραστηριότητας των μελών της και προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων τους.
Εξωχρηματιστηριακές Συναλλαγές (OTC)
Εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές ή Over-the-counter (OTC), είναι οι συναλλαγές χρηματοπιστωτικών μέσων, όπως μετοχές, ομόλογα, παράγωγα κι άλλα στοιχεία Ενεργητικού, τα οποία διαπραγματεύονται μέσω ενός δικτύου αντιπροσώπων και όχι μέσω μιας κεντρικής, επίσημης πλατφόρμας όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Επενδυτική Διαβάθμιση
Ο όρος Επενδυτική Διαβάθμιση συνεπάγεται την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα (δηλαδή τη χαμηλή πιθανότητα χρεοκοπίας) που έχει αποδώσει ένας οίκος αξιολόγησης. Για παράδειγμα, για να χαρακτηριστεί ένας εκδότης ή ένα χρεόγραφο ως Επενδυτικής Διαβάθμισης από την Standard and Poor’s, πρέπει να έχει βαθμολογία πάνω από BBB-. Ο όρος Επενδυτική Διαβάθμιση είναι ουσιαστικά αντίθετος με τον όρο Υψηλή Απόδοση (High Yield).
Επενδυτικό Προφίλ
Ως καθορισμό του επενδυτικού προφίλ ορίζουμε τη διαδικασία χαρτογράφησης των επενδυτικών χαρακτηριστικών του πελάτη με σκοπό τη διευκόλυνσή του στην επιλογή του καταλληλότερου επενδυτικού χαρτοφυλακίου για αυτόν. Υπάρχουν 3 βασικά επενδυτικά προφίλ που αντικατοπτρίζουν 3 βασικές διαβαθμίσεις ανοχής στον κίνδυνο: Συντηρητικό: Χαμηλή ανοχή στον κίνδυνο Ισορροπημένο: Μέτρια ανοχή στον κίνδυνο Αναπτυξιακό: Υψηλή ανοχή στον κίνδυνο
Επενδυτικός στόχος ΟΣΕΚΑ
Οι επενδυτικοί στόχοι κάθε ΟΣΕΚΑ είναι η επίτευξη υψηλού επιπέδου ρευστότητας, η μείωση του επενδυτικού κινδύνου και, σε αρμονία με αυτούς τους στόχους, η εξασφάλιση ανταγωνιστικής απόδοσης στον επενδυτή. Για κάθε ΟΣΕΚΑ, οι επενδύσεις πραγματοποιούνται σε ευρύ φάσμα κινητών αξιών και/ή άλλων ρευστών χρηματοπιστωτικών στοιχείων ενεργητικού, εντός των προβλεπομένων από τον κανονισμό του ΟΣΕΚΑ και το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο ορίων.
Επιβαρύνσεις
Οι επιβαρύνσεις καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας του Αμοιβαίου Κεφαλαίου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα προώθησης της διάθεσης και διανομής. Οι επιβαρύνσεις μειώνουν τη δυνητική ανάπτυξη/απόδοση της επένδυσής.
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι αρμόδια για την εποπτεία της εφαρμογής των διατάξεων της νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά. Στόχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποτελεί η διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς, ο περιορισμός του συστημικού κινδύνου, και η προστασία του επενδυτικού κοινού με την προώθηση της διαφάνειας.
Εποπτεία | Αρμόδιοι Φορείς Εκπροσώπησης
Αρμόδια για την εποπτεία των εταιριών διαχείρισης ΟΣΕΚΑ και τη λειτουργία των ΟΣΕΚΑ είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Φορέας εκπροσώπησης των εταιριών διαχείρισης ΟΣΕΚΑ είναι η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Εταιρία Διαχείρισης
Ως Εταιρία Διαχείρισης νοείται κάθε εταιρεία της οποίας κύρια δραστηριότητα είναι η διαχείριση ΟΣΕΚΑ που έχουν τη μορφή αμοιβαίων κεφαλαίων ή/και ΑΕΕΜΚ και η οποία μπορεί να παρέχει επιπλέον τις εξής επενδυτικές υπηρεσίες: διαχείριση χαρτοφυλακίων επενδύσεων πελατών και συνταξιοδοτικών ταμείων, επενδυτικές συμβουλές για χρηματοπιστωτικά μέσα, και φύλαξη και διοικητική διαχείριση μεριδίων ΟΣΕΚΑ.
Ετήσια και Εξαμηνιαία Έκθεση
Περιέχει την ονομασία κάθε Α/Κ και αναφορά της ΑΕΔΑΚ και του θεματοφύλακα του ΟΣΕΚΑ., τον ισολογισμό ή την κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων, τον αριθμό των υφιστάμενων μεριδίων, την καθαρή τιμή μεριδίου, τις κινητές αξίες του χαρτοφυλακίου, με διάκριση και λοιπές πληροφορίες ως προς τα στοιχεία του ενεργητικού του ΟΣΕΚΑ για την περίοδο αναφοράς. Επίσης, περιλαμβάνει την έκθεση ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών-λογιστών. Η ετήσια έκθεση, τίθεται στην διάθεση του επενδυτικού κοινού εντός τεσσάρων μηνών από τη λήξη της διαχειριστικής χρήσης ενώ η εξαμηνιαία εντός δύο μηνών από την λήξη του εξαμήνου. Οι εκθέσεις διατίθενται με σταθερό μέσο ή μέσω διαδικτύου και παρέχονται στους επενδυτές δωρεάν σε έντυπη μορφή, κατόπιν αιτήματός τους.
Ευρωομόλογο
Το Ευρωομόλογο είναι διεθνές ομόλογο που έχει εκδοθεί σε διαφορετικό νόμισμα από αυτό που έχει η χώρα που το εκδίδει.
H
Ημερομηνία Ωρίμανσης
Ημερομηνία στην οποία ο εκδότης οφείλει να εξοφλήσει χρεόγραφα όπως ομόλογα, ABS κλπ.
Θ
Θεματοφύλακας
Ο θεματοφύλακας (Custodian) είναι το χρηματοοικονομικό ίδρυμα που αναλαμβάνει την ευθύνη της διακράτησης και φύλαξης των χρηματοοικονομικών στοιχείων. Προσφέρει ένα μέρος για να αποθηκεύσει τα στοιχεία του ενεργητικού του με μικρό ρίσκο και αντάλλαγμα μια χρέωση και είναι νομικά υπεύθυνος για την τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων των χρηματοοικονομικών μέσων. Άλλες υπηρεσίες όπως εκκαθάριση συναλλαγών, διοικητική διαχείριση εταιρικών πράξεων και λογιστικοποίηση προσφέρονται επίσης από τους θεματοφύλακες.
Θεσμικό πλαίσιο
Η λειτουργία των ΟΣΕΚΑ ανοικτού τύπου, ρυθμίζεται από τον νόμο 4099/2012 όπως ισχύει. Στις διατάξεις του νόμου, προβλέπονται, επίσης, οι κανόνες λειτουργίας των Ανωνύμων Εταιριών Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και του θεματοφύλακα. Ο ανωτέρω νόμος συμπληρώνεται από μια σειρά αποφάσεων της ΕΚ που εκδίδονται κατ΄ εξουσιοδότησή του, αλλά και την λοιπή νομοθεσία της κεφαλαιαγοράς
Κ
Καθαρή Αξία Ενεργητικού
Καθαρή αξία Ενεργητικού (NAV) είναι η συνολική αξία του Ενεργητικού ενός αμοιβαίου κεφαλαίου, μείον τις υποχρεώσεις. Η διαίρεση της Καθαρής Αξίας Ενεργητικού με τον αριθμό των κυκλοφορούντων μεριδίων προσδιορίζει την καθαρή τιμή του μεριδίου.
Καθαρή Τιμή μεριδίου
Η καθαρή τιμή του μεριδίου σε μια συγκεκριμένη ημέρα προκύπτει από τη διαίρεση του καθαρού ενεργητικού της ημέρας αυτής, με τον αριθμό των κυκλοφορούντων μεριδίων.
Καμπύλη Απόδοσης
Η καμπύλη απόδοσης (yield curve) είναι η γραφική απεικόνιση της απόδοσης των ομολόγων για διαφορετική ληκτότητα αλλά για ίδιο κίνδυνο, ρευστότητα και φορολογικά χαρακτηριστικά. Η καμπύλη απόδοσης είναι συνήθως με θετική κλίση (οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις είναι υψηλότερες από τις βραχυπρόθεσμες). Σε σπάνιες περιπτώσεις, η καμπύλη μπορεί να έχει αρνητική κλήση κάτι το οποίο θεωρείται ως σημάδι ύφεσης. Η κλίση της καμπύλης αποδόσεων μας δίνει τη κατεύθυνση των αναμενόμενων βραχυπρόθεσμων επιτοκίων.
Κανονισμός / Καταστατικά έγγραφα ΟΣΕΚΑ
Ο Κανονισμός του αμοιβαίου κεφαλαίου και τα καταστατικά έγγραφα της ΑΕΕΜΚ περιέχουν τον επενδυτικό σκοπό του αμοιβαίου κεφαλαίου ή της ΑΕΕΜΚ, το είδος των επενδύσεων στα οποία μπορεί να επενδύεται το ενεργητικό του ΟΣΕΚΑ, τις τυχόν κατηγορίες των μεριδίων του ΟΣΕΚΑ, τις προμήθειες, τα έξοδα και τις αμοιβές καθώς και τον τρόπο υπολογισμού των εν λόγω προμηθειών, εξόδων και αμοιβών και τους όρους συμμετοχής στον ΟΣΕΚΑ και της εξαγοράς των μεριδίων του. Ο κανονισμός/τα καταστατικά έγγραφα των ΟΣΕΚΑ διατίθενται με σταθερό μέσο ή μέσω διαδικτύου και παρέχονται στους επενδυτές δωρεάν σε έντυπη μορφή, κατόπιν αιτήματός τους.
Κανονισμός συμπεριφοράς ΑΕΔΑΚ
Ο Κανονισμός συμπεριφοράς των ΑΕΔΑΚ ή και των ΑΕΕΜΚ που ασκούν οι ίδιες την διαχείρισή τους, τον οποίο τηρούν διαρκώς τόσο οι εταιρίες όσο και τα υπόχρεα πρόσωπα, ορίζει τις υποχρεώσεις της ΑΕΔΑΚ/ΑΕΕΜΚ σχετικά με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΟΣΕΚΑ και των μεριδιούχων του, τις απαιτήσεις δέουσας επιμέλειας προς το συμφέρον του ΟΣΕΚΑ αλλά και τις απαιτήσεις για την διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς, τη διαδικασία διεκπεραίωσης αιτήσεων απόκτησης και εξαγοράς/εξόφλησης μεριδίων αλλά και της υποχρέωσης ενημέρωσης σχετικά με τη διεκπεραίωση αιτήσεων απόκτησης και εξαγοράς/εξόφλησης μεριδίων των μεριδιούχων, διασφαλίζοντας τους όρους για την βέλτιστη εκτέλεση των δραστηριοτήτων της.
Κατηγοριοποίηση Αμοιβαίων Κεφαλαίων
Τα αμοιβαία κεφάλαια, ανάλογα με το είδος των χρηματοπιστωτικών μέσων στα οποία επενδύουν το ενεργητικό τους άμεσα ή έμμεσα με τη χρήση παράγωγων χρηματοπιστωτικών μέσων, κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:
- Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγοράς
- Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια
- Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια
- Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια
- Σύνθετα Αμοιβαία Κεφάλαια
Τα αμοιβαία κεφάλαια, όπως έχουν κατηγοριοποιηθεί σύμφωνα με τις παραπάνω κατηγορίες, μπορούν να διακρίνονται περαιτέρω σε: Αμοιβαία Κεφάλαια Δείκτη & Αμοιβαία Κεφάλαια Κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την ενεργοποίηση της αυτορρύθμισης που θεσπίζει η ΄Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια εντάσσονται στις εξής υποκατηγορίες:
- Ελλάδα
- Κρατικά Ανεπτυγμένων Χωρών
- Κρατικά Αναπτυσσόμενων Χωρών
- Μη Κρατικά – Investment Grade
- Μη κρατικά – High Yield
- Διεθνή (Το νόμισμα του Αμοιβαίου κεφαλαίου αναφέρεται στην ονομασία του)
- Τα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια εντάσσονται στις εξής υποκατηγορίες:
- Ανεπτυγμένων Αγορών
- Αναπτυσσόμενων Αγορών
- Διεθνή
- Ελλάδα
- Λοιπά Κράτη (Στην Ονομασία του Αμοιβαίου Κεφαλαίου, αναφέρεται η χώρα επένδυσης)
Τα σύνθετα Αμοιβαία Κεφάλαια εντάσσονται στις εξής υποκατηγορίες:
- Absolute Return – Total Return
- Ειδικού τύπου
- Κερδοσκοπίας
Η συμμετοχή σε βραχυχρόνιες συνήθως χρηματοοικονομικές συναλλαγές με στόχο το κέρδος κυρίως από τις μεταβολές της τιμής αγοράς ενός αγαθού, όπως τα χρηματοοικονομικά μέσα, παρά από τα πλεονεκτήματα που ενσωματώνονται στο μέσο όπως τα μακροχρόνια κεφαλαιακά κέρδη, τα επιτοκιακά κέρδη και τα μερίσματα.
Κεφάλαια Αντιστάθμισης Κινδύνου
Αποτελούν επενδυτικά κεφάλαια που συγκεντρώνουν χρήματα από ένα περιορισμένο αριθμό διαπιστευμένων επενδυτών ή θεσμικών επενδυτών και έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε μεγάλο εύρος προϊόντων. Τα Hedge Funds δεν πρέπει να συγχέονται με τα αμοιβαία κεφάλαια καθώς κάνουν χρήση μόχλευσης και χρησιμοποιούν τεχνικές που δεν ελέγχονται από ελεγκτικές αρχές.
Κίνδυνος
Η πιθανότητα να έχει μια επένδυση διαφορετική απόδοση από την αναμενόμενη. Ο κίνδυνος περιλαμβάνει την πιθανότητα απώλειας μέρους ή και του συνόλου της αρχικής επένδυσης. Τα διάφορα είδη του κινδύνου μετρώνται με τον υπολογισμό της τυπικής απόκλισης των ιστορικών αποδόσεων ή τις μέσες αποδόσεις μιας συγκεκριμένης επένδυσης. Η υψηλή τυπική απόκλιση υποδεικνύει ένα υψηλό επίπεδο κινδύνου.
Κίνδυνος Αγοράς
Ο Κίνδυνος αγοράς είναι ο κίνδυνος μείωσης της αξίας μιας επένδυσης εξαιτίας αλλαγών στους παράγοντες που διαμορφώνουν την αξία της αγοράς. Ο κίνδυνος αγοράς μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον Μη Συστημικό Κίνδυνο, που μετρά τον κίνδυνο της μείωσης της αξίας κάποιου περιουσιακού στοιχείου εξαιτίας αλλαγών σε μια συγκεκριμένη βιομηχανία ή τομέα, εν αντιθέσει με τη μείωση του εξαιτίας μιας πιο ευρείας κίνησης της αγοράς.
Κινητές Αξίες
Ως κινητές αξίες, νοούνται οι μετοχές εταιριών και άλλοι τίτλοι που ισοδυναμούν με μετοχές εταιριών, ομολογίες, ομόλογα και λοιπά ήδη χρεωστικών τίτλων όπως αυτά μπορούν να καθοριστούν από αποφάσεις της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς, αλλά και κάθε διαπραγματεύσιμος τίτλος που παρέχει στον κάτοχό του το δικαίωμα απόκτησης κινητών αξιών με εγγραφή ή ανταλλαγή.
Κουπόνι
Το κουπόνι εκφράζει το ποσό ή το επιτόκιο επί της ονομαστικής αξίας που αποφέρει σε τακτά χρονικά διαστήματα ένας ομολογιακός τίτλος.
L
Libor
Το Libor είναι το μέσο επιτόκιο με το οποίο οι κύριες τράπεζες του Λονδίνου χρεώνονται προκειμένου να δανειστούν στη διατραπεζική αγορά. Τα επιτόκια Libor εκδίδονται σε καθημερινή βάση για 10 νομίσματα και 15 περιόδους δανεισμού.
Μ
Margin Call
Είναι η αίτηση του χρηματιστή προς τον επενδυτή που χρησιμοποιεί λογαριασμό περιθωρίου (margin account) να καταθέσει επιπλέον χρήματα ή αξιόγραφα ώστε να επανέλθει το υπόλοιπο του λογαριασμού στο ελάχιστο επιτρεπτό επίπεδο. Το margin call πραγματοποιείται όταν η αξία του λογαριασμού περιθωρίου συρρικνώνεται ανάλογα με τη φόρμουλα που διαθέτει ο χρηματιστής.
MiFiD
Πρόκειται για Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθορίζει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων. Εφαρμόζεται στην ενιαία αγορά του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, γνωστού ως “Ε.Ο.Χ.” (European Economic Area, “EEA”), δηλαδή στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. και την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν. Στο Ελληνικό δίκαιο η Οδηγία έχει ενσωματωθεί με το ν. 4514/2018.
Money Market
Αγορά χρήματος είναι μία αγορά χρεογράφων που αποτελούν στενά υποκατάστατα του χρήματος, έχουν δηλαδή πολύ υψηλή ρευστότητα.
Μέρισμα
Μέρισμα είναι το μερίδιο ανά μετοχή των καθαρών κερδών μιας εταιρείας που διανέμεται στους μετόχους της. Τα μερίσματα συνήθως δίνονται σε μετρητά αλλά μπορούν να δοθούν και με την μορφή μετοχών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων. Τα μερίσματα παρέχουν ένα κίνητρο στους επενδυτές να κατέχουν μετοχές από μεγάλες εταιρίες ακόμα και αν δεν αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη από αυτές.
Μέσα χρηματαγοράς
Τα επαρκούς ρευστότητας μέσα που κατά κανόνα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη χρηματαγορά και των οποίων η αξία μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς ανά πάσα στιγμή. Τα μέσα χρηματαγοράς είναι δυνατόν να εξειδικευθούν με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Μετατρέψιμο Ομόλογο
Μετατρέψιμο ομόλογο είναι ένα ομόλογο με πρόβλεψη για μετατρεψιμότητα (conversion feature), δηλαδή έχει δικαίωμα ο κάτοχος του ομολόγου να το ανταλλάξει με κοινές μετοχές της επιχείρησης σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και σε συγκεκριμένη τιμή εξάσκησης. Συχνά αυτό θα συμβεί πριν την ωρίμανση του ομολόγου και ο αριθμός των μετοχών που θα πάρει ο επενδυτής από την μετατροπή καθορίζεται από τον λόγο μετατροπής (conversion ratio).
Μετοχές Ανάπτυξης
Οι μετοχές των εταιριών που τα κέρδη τους αναμένεται να μεγεθυνθούν με ρυθμό άνω του μέσου όρου της αγοράς.
Μη συστηματικός Κίνδυνος
Ο κίνδυνος που προκύπτει από παράγοντες που αφορούν στην ίδια την επένδυση ονομάζεται μη συστηματικός κίνδυνος και μπορεί να εξαλειφθεί μέσω της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου του επενδυτή.
Μητρώο μεριδιούχων & εγγραφών
Η συμμετοχή στον ΟΣΕΚΑ αποδεικνύεται με την καταχώρηση των αντίστοιχων μεριδίων και των στοιχείων του/των δικαιούχου/χων σε ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο που τηρεί η ΑΕΔΑΚ ή κατά περίπτωση η ΑΕΕΜΚ. .Η ΑΕΔΑΚ, διασφαλίζει υψηλό επίπεδο ασφάλειας κατά την ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων, καθώς και την ακεραιότητα και εμπιστευτικότητα των καταγεγραμμένων πληροφοριών. Το μητρώο μεριδιούχων διατηρεί το σύνολο των εγγραφών (συμμετοχών και εξαγορών), υπολογίζει και διανείμει τα μερίσματα, διατηρεί τους λογαριασμούς των επενδυτών
Μονάδα βάσης
Το ένα εκατοστό μιας ποσοστιαίας μονάδας (0.01%).
Ο
Open – End Fund
Είναι αμοιβαίο κεφάλαιο που μπορεί να εκδώσει ή να εξαργυρώσει μερίδια ανάλογα με το επίπεδο της ζήτησης των μεριδίων του.
Ομόλογα Μηδενικού Τοκομεριδίου
Τα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου είναι ομόλογα που δεν δίνουν τοκομερίδιο, αλλά η τιμή έκδοσης τους είναι χαμηλότερη από την ονομαστική αξία τους. Η απόδοση για τον κάτοχο προκύπτει από την διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της ονομαστικής αξίας.
ΟΣΕΚΑ (Οργανισμός Συλλογικών Επενδύσεων Κινητών Αξιών)
Έχει ως μοναδικό σκοπό να επενδύει συλλογικά τα κεφάλαια που συγκεντρώνει από το κοινό σε κινητές αξίες ή/και σε άλλα ευχερώς ρευστοποιήσιμα χρηματοπιστωτικά στοιχεία, σύμφωνα με την επενδυτική του πολιτική. Οι ΟΣΕΚΑ λαμβάνουν τη συμβατική μορφή Αμοιβαίου Κεφαλαίου ή την καταστατική μορφή της Ανώνυμης Εταιρίας Επενδύσεων Μεταβλητού Κεφαλαίου και αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης ανωνύμων εταιριών διαχείρισης ΟΣΕΚΑ. Η λειτουργία τους βασίζεται στην αρχή της κατανομής των κινδύνων και τα μερίδια εξαγοράζονται ή εξοφλούνται με στοιχεία του ενεργητικού των οργανισμών αυτών.
P
P/E (Τιμή/Κέρδη)
Είναι δείκτης για την εκτίμηση της αποτίμησης των κοινών μετοχών. Η ευρεία χρήση αυτού του δείκτη οφείλεται σε δύο παράγοντες: αφενός στην απλότητα του – ο δείκτης είναι η τιμή που προκύπτει από τη διαίρεση της τιμής της μετοχής με τα κέρδη ανά μετοχή που αποδόθηκαν (εναλλακτικά υπολογίζεται από τη διαίρεση της συνολικής κεφαλαιοποίησης με τα καθαρά κέρδη) και αφετέρου, στη διαισθητική ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να τους χειριστεί – ένας υψηλός δείκτης τιμής/κέρδη δηλώνει ότι η αγορά αναμένει ταχύτερη από το κανονικό τη μελλοντική αύξηση μιας μετοχής, ενώ ένας χαμηλός δείκτης το αντίθετο.
Πιστωτικό Γεγονός
Τα τρία κύρια πιστωτικά γεγονότα είναι η αδυναμία πληρωμών, η χρεοκοπία και η αναδιάρθρωση του χρέους. Το πιστωτικό γεγονός ενεργοποιεί τα Credit Default Swaps (CDS). Η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) είναι υπεύθυνη να ελέγχει, αξιολογεί και να ορίζει την ύπαρξη πιστωτικών γεγονότων.
Προϊόντα Σταθερού Εισοδήματος
Ένας τίτλος για τον οποίο ο δανειολήπτης συμφωνεί να καταβάλει σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα σταθερό ποσό και να αποπληρώσει το αρχικό κεφάλαιο σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι τίτλοι αυτοί περιλαμβάνουν τα ομόλογα, τα Asset Backed Securities κ.α.
Προμήθεια Διάθεσης Μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων
Κατά την διάθεση μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων, η Εταιρία δύναται να εισπράττει προμήθεια, η οποία υπολογίζεται βάσει ποσοστού επί της καθαρής τιμής μεριδίου και επιβαρύνει απευθείας τον επενδυτή.
Προμήθεια Διαχείρισης
Το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων επιβαρύνεται με την προμήθεια διαχείρισης στην οποία περιλαμβάνεται η αμοιβή της Εταιρίας Διαχείρισης, η αμοιβή του συμβούλου επενδύσεων ή/και του διαχειριστή των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που τους έχουν τυχόν ανατεθεί αντίστοιχα καθήκοντα. Η προμήθεια διαχείρισης υπολογίζεται ετησίως βάσει ποσοστού επί του μέσου όρου ημερησίων αποτιμήσεων της καθαρής αξίας του Αμοιβαίου Κεφαλαίου και εισπράττεται στο τέλος κάθε μήνα.
Προμήθεια Εξαγοράς Μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων
Κατά την εξαγορά μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων, η Εταιρία δύναται να εισπράττει προμήθεια, η οποία υπολογίζεται βάσει ποσοστού επί της καθαρής τιμής μεριδίου και επιβαρύνει απευθείας τον επενδυτή.
Προμήθεια Θεματοφυλακής
Το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων επιβαρύνεται με την προμήθεια θεματοφυλακής στην οποία περιλαμβάνεται η αμοιβή του Θεματοφύλακα και η αμοιβή κάθε τρίτου προσώπου που έχει στη φύλαξή του το σύνολο ή μέρος των στοιχείων του ενεργητικού του Αμοιβαίου Κεφαλαίου. Η προμήθεια θεματοφυλακής υπολογίζεται ετησίως βάσει ποσοστού επί του μέσου όρου ημερησίων αποτιμήσεων της καθαρής αξίας του Αμοιβαίου Κεφαλαίου και εισπράττεται στο τέλος κάθε μήνα.
Προνομιούχος Μετοχή
Προνομιούχες μετοχές είναι προνομιούχα μερίδια ιδιοκτησίας μιας εταιρίας με περισσότερα δικαιώματα πάνω στα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία της από τις κοινές μετοχές. Οι προνομιούχες μετοχές έχουν προτεραιότητα έναντι των κοινών όταν η εταιρία μοιράζει μέρισμα ή σε περίπτωση ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων και συνήθως δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στη γενική συνέλευση της εταιρίας. Επίσης από τα κέρδη κάθε χρήσης το προβλεπόμενο πρώτο μέρισμα διανέμεται πρώτα στις προνομιούχες μετοχές, χωρίς αυτό να αναιρεί το δικαίωμα είσπραξης πρόσθετου μερίσματος. Ακόμα και σε περίπτωση που μια εταιρία παρουσιάζει ζημιές για αρκετές χρήσεις, μόλις παρουσιάσει κέρδη και μπορεί να μοιράσει μέρισμα, οι προνομιούχοι μέτοχοι δικαιούνται να λάβουν σωρευτικό μέρισμα και για τις προηγούμενες χρήσεις. Η αιτία έκδοσης προνομιούχων μετοχών είναι συνήθως η ευκολότερη κάλυψη του αυξανόμενου μετοχικού κεφαλαίου, καθώς οι μετοχές αυτές είναι πιο ελκυστικές για τους επενδυτές.
Ρ
Ρευστότητα
Ρευστότητα είναι η ευκολία με την οποία ένα χρηματοοικονομικό προϊόν ή ένα περιουσιακό στοιχείο μπορεί να πωληθεί και να μετατραπεί σε μετρητά. Η ρευστότητα επηρεάζεται άμεσα από την προσφορά και τη ζήτηση που υπάρχει για το συγκεκριμένο προϊόν ή περιουσιακό στοιχείο και επίσης έμμεσα από άλλους παράγοντες όπως οι πιθανές διαταραχές στην αγορά. Ρευστότητα είναι, με άλλα λόγια, η ικανότητα ταχείας μεταπώλησης ενός περιουσιακού στοιχείου του Ενεργητικού χωρίς να υπάρξει μεγάλη μεταβολή στην τιμή του και με ελάχιστη απώλεια της αξίας του. Το χρήμα αποτελεί το πιο ρευστό στοιχείο του Eνεργητικού γιατί μπορεί να χρησιμοποιείται άμεσα για όλες τις συναλλαγές.
Ρίσκο
Οι έννοιες μεταβλητότητα και τυπική απόκλιση εκφράζουν το μέγεθος του ρίσκου μιας επένδυσης. Όσο μεγαλύτερη η μεταβλητότητα (τυπική απόκλιση) των αποδόσεων μιας επένδυσης τόσο υψηλότερο το ρίσκο της. Η τυπική απόκλιση (σ) είναι ένα στατιστικό μέγεθος και εκφράζει το βαθμό διασποράς των αποδόσεων μιας επένδυσης ως προς τη μέση απόδοση της . Όσο μεγαλύτερη η τυπική απόκλιση τόσο μεγαλύτερο το εύρος των πιθανών αποδόσεων από το μέσο όρο τους. Κατά συνέπεια αυξάνεται το ρίσκο (αβεβαιότητα) της επένδυσης.
Σ – S
Sharpe Ratio
Ο Δείκτης Sharpe, που ονομάζεται και δείκτης πρόσθετης απόδοσης προς διασπορά, υπολογίζει την πρόσθετη απόδοση του χαρτοφυλακίου σε σχέση με την απόδοση ενός περιουσιακού στοιχείου μηδενικού κινδύνου ανά μονάδα συνολικού κινδύνου που αναλαμβάνει ο επενδυτής. Είναι από τους πιο δημοφιλείς δείκτες μέτρησης αποδοτικότητας των Α/Κ, όπου μεταξύ δύο Α/Κ με το ίδιο ρίσκο (τυπική απόκλιση ή κατηγορία κινδύνου) προτιμάται αυτό με την υψηλότερη τιμή του Sharpe ratio.
Συγχρονισμός με την αγορά
Η προσπάθεια πρόβλεψης της μελλοντικής πορείας της αγοράς με τη χρήση τεχνικής ανάλυσης ή οικονομικών δεδομένων.
Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ)
Το ΣΜΕ είναι συμβόλαιο που δίνει τη δυνατότητα αγοράς ή πώλησης ενός υποκείμενου τίτλου (όπως δείκτες μετοχών, εμπορεύματα, κρατικά ομόλογα) σε συγκεκριμένη ημερομηνία και προκαθορισμένη τιμή. Τα ΣΜΕ είναι συμβόλαια που αγοράζονται και πωλούνται σε χρηματιστήρια και απαιτούν λογαριασμούς περιθωρίου (margin account).
Συμφωνία Επαναγοράς (Repo)
Συμφωνίες επαναγοράς είναι συμφωνίες μεταξύ ενός δανειστή και ενός οφειλέτη να πουλήσουν και μετά να επαναγοράσουν κάποιο χρεόγραφο μικρού κινδύνου, συνήθως χρεωστικούς τίτλους Δημοσίου. Ένας οφειλέτης (πχ. ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός) εκδίδει ένα repo κάνοντας συμφωνία να πουλήσει χρεόγραφα σε έναν δανειστή σε μία συγκεκριμένη τιμή και ταυτόχρονα συμφωνεί να τα επαναγοράσει σε μία μελλοντική στιγμή και σε μία συγκεκριμένη τιμή. Η διαφορά μεταξύ των δύο τιμών είναι η απόδοση του δανειστή.
Συστημικός Κίνδυνος
Ο κίνδυνος που προκύπτει από την μεταβολή των μεταβλητών που διαμορφώνουν την αξία της αγοράς (επιτόκια, ισοτιμίες, τιμές αξιόγραφων, πληθωρισμός) ονομάζεται συστηματικός ή συστημικός κίνδυνος. Ο κίνδυνος αυτός, δεν μπορεί να εξαλειφθεί μέσω της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου.
Τ
Tracking Error
Είναι η τυπική απόκλιση της διαφοράς των αποδόσεων του χαρτοφυλακίου από τις αποδόσεις της αγοράς. Μετράει το πόσο κοντά ακολουθεί ένα χαρτοφυλάκιο την αγορά (δείκτη αναφοράς) – όσο μεγαλύτερο, τόσο μεγαλύτερη και η απόκλιση από τον δείκτη αναφοράς. Πρακτικά μας δείχνει πόσο ενεργητικά ή παθητικά ο διαχειριστής διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο, χωρίς να περιγράφει το βαθμό αποτελεσματικότητας της διαχείρισης.
Τεχνική Ανάλυση
Είναι μια μέθοδος εξέτασης των μετοχών (και των χρηματαγορών) που στηρίζεται στην ανάλυση γραφημάτων. Τον τεχνικό αναλυτή δεν τον απασχολούν οι ισολογισμοί της εταιρείας, ο λόγος Ρ/Ε ή τα κέρδη της, αλλά μόνο το γράφημα της μετοχής (ή του δείκτη). Βασική υπόθεση της τεχνικής ανάλυσης είναι πως ότι είναι γνωστό (ή φημολογείται) για μια εταιρεία είναι ήδη ενσωματωμένο στην τιμή της. Για τον τεχνικό αναλυτή δεν έχει σημασία τι προκάλεσε την άνοδο ή κάθοδο μιας μετοχής, αλλά πόσο έγκυρη είναι η μεταβολή της τιμής της.
Τίτλοι Παραστατικών Δικαιωμάτων Κτήσης Μετοχών (Warrants)
Τα παραστατικά απόκτησης μετοχών είναι ουσιαστικά δικαίωμα αλλά όχι υποχρέωση του κατόχου τους, να αγοράσει μετοχές σε προκαθορισμένη τιμή και οποτεδήποτε θέλει μέχρι ένα προκαθορισμένο μελλοντικό χρονικό σημείο (λήξη). Είναι δηλαδή παρόμοια με τα δικαιώματα αγοράς. Η βασική διαφορά τους είναι ότι τα δικαιώματα (options) call εκδίδονται από ιδιώτες ενώ τα warrants εκδίδονται από εταιρείες, συνήθως σε συνδυασμό με ένα ομολογιακό δάνειο, για να κάνουν το δάνειο πιο ελκυστικό. Όταν ένα warrant εξασκηθεί, η εταιρεία πρέπει να εκδώσει νέες μετοχές και σαν αποτέλεσμα θα αυξηθεί ο αριθμός των μετοχών σε κυκλοφορία της εταιρείας, κάτι που δεν ισχύει για με το δικαίωμα call.
Τίτλοι Υψηλής Απόδοσης
Ο όρος Υψηλή Απόδοση συνεπάγεται τη χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση που έχει δοθεί από τους οίκους αξιολόγησης στον εκδότη του χρεογράφου. Για παράδειγμα, για να γίνει χαρακτηρισμός ενός χρεογράφου ως Υψηλής Απόδοσης σύμφωνα με τον οίκο Standard and Poor’s, πρέπει να έχει βαθμολόγηση χαμηλότερα από BBB-. Ο όρος Υψηλή Απόδοση είναι ουσιαστικά αντίθετος με τον όρο Επενδυτικής Διαβάθμισης (Investment Grade).
Τιτλοποίηση
Είναι η διαδικασία της δημιουργίας τίτλων υψηλής ρευστότητας (όπως τα ABS και τα CDO) από ένα σύνολο στοιχείων με χαμηλή ρευστότητα (κυρίως δάνεια). Η συνήθης διαδικασία τιτλοποίησης είναι η πώληση από μια τράπεζα σε ένα Όχημα Ειδικού Σκοπού, ενός συνόλου στοιχείων του ενεργητικού των οποίων το ρίσκο και η απόδοση είναι συνδεδεμένα με αυτά των τίτλων που δημιουργούνται.
Τράπεζα Πληρωμών (Paying Agent)
Είναι το πιστωτικό Ίδρυμα που έχει την ευθύνη για τη χρέωση και πίστωση του λογαριασμού του επενδυτή κατά τις συμμετοχές και εξαγορές
Τρέχουσες επιβαρύνσεις
Οι τρέχουσες επιβαρύνσεις περιλαμβάνουν όλα τα ποσά που επιβαρύνουν και αφαιρούνται από το ενεργητικό του ΟΣΕΚΑ, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον κανονισμό/καταστατικά έγγραφα κάθε ΟΣΕΚΑ και στην ισχύουσα νομοθεσία, είτε πρόκειται για έξοδα λειτουργίας του ΟΣΕΚΑ, είτε για την αμοιβή προσώπων που συνδέονται με τον ΟΣΕΚΑ ή παρέχουν υπηρεσίες σε αυτόν όπως αναφέρθηκαν ανωτέρω. Τα ποσά αυτά, μπορούν να υπολογιστούν με διάφορους τρόπους όπως κατ’ αποκοπή, ως ποσοστό επί του ενεργητικού του ΟΣΕΚΑ ή ανά συναλλαγή
Τυπική Απόκλιση
Είναι το μέτρο διασποράς ενός συνόλου δεδομένων από το μέσο τους. Όσο πιο απομακρυσμένα τα δεδομένα από το μέσο, τόσο υψηλότερη η τυπική απόκλιση. Η τυπική απόκλιση είναι το στατιστικό εργαλείο με το οποίο μετριέται η μεταβλητότητα των τιμών. Μεγαλύτερη μεταβλητότητα τιμών για μια μετοχή ή ένα αμοιβαίο κεφάλαιο συνεπάγεται και υψηλότερη τυπική απόκλιση και το αντιστρόφο.
Υ
Υψηλή Κεφαλαιοποίηση
Χρηματιστηριακός όρος που αναφέρεται στις μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης που συμμετέχουν με μεγάλο ειδικό βάρος σε χρηματιστηριακούς δείκτες. Ο όρος αρχικά καθιερώθηκε για τις μετοχές της IBM που ήταν, όπως και σήμερα, ιδιαίτερα δεικτοβαρείς στον δείκτη Dow Jones Industrial.
Χ
Χαρτοφυλάκιο
Ο συνδυασμός διαφορετικών επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων στα οποία θα επενδύσει ένας επενδυτής.
Χρηματαγορά
Αγορά χρήματος είναι η αγορά χρεογράφων που αποτελούν στενά υποκατάστατα του χρήματος – έχουν δηλαδή πολύ υψηλή ρευστότητα και βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα (< 1έτος).