Τι είναι οι Εταιρείες Αμοιβαίων Κεφαλαίων [Α.Ε.Δ.Α.Κ]

Οι Εταιρείες Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α.Ε.Δ.Α.Κ), είναι χρηματοοικονομικές-επενδυτικές εταιρείες που συλλέγουν κεφάλαια από επενδυτές και τα επενδύουν σε διάφορα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως για παράδειγμα ομόλογα, μετοχές, προθεσμιακές και άλλα στοιχεία ενεργητικού. Ο στόχος των Εταιρείων Αμοιβαίων Κεφαλαίων είναι να διαχειριστούν αυτά τα κεφάλαια με επαγγελματισμό και σύμφωνα με τους κανόνες που επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Παρέχοντας έτσι στους επενδυτές την δυνατότητα να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο τους και παράλληλα να επιδιώξουν και την μεγιστοποίηση της απόδοσης των χρημάτων τους.


Ποιός φορέας εποπτεύει την λειτουργία μιας Εταιρείας Αμοιβαίων Κεφαλαίων [ΑΕΔΑΚ];

Στην Ελλάδα, την αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και την λειτουργία μιας Εταιρείας Αμοιβαίων Κεφαλαίων [ΑΕΔΑΚ] εποπτεύει η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ας αναλύσουμε περισσότερο τη λειτουργία και το ρόλο αυτού του οργανισμού:

Η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ) είναι ο αρμόδιος φορέας για την εποπτεία και τη ρύθμιση της λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα. Ο ρόλος της είναι να εφαρμόζει τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και να προστατεύει τους επενδυτές.

  • Προστασία των επενδυτών: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ως στόχο τη διασφάλιση της προστασίας του επενδυτικού κοινού. Αυτό σημαίνει ότι προσδιορίζει τους κανόνες και τις πρακτικές που πρέπει να τηρούν οι εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων. Προκειμένου να προστατεύονται οι επενδυτές από ενδεχόμενους κινδύνους.
  • Διαφάνεια: Ένας από τους στόχους της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η προώθηση της διαφάνειας στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι η επιτροπή προωθεί τη δημοσιοποίηση σημαντικών πληροφοριών από τις εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων, προκειμένου να είναι οι επενδυτές ενήμεροι.
  • Συστημικός κίνδυνος: Μέσω της εποπτείας της αγοράς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθεί να περιορίσει τον συστημικό κίνδυνο. Αναφέρεται δηλ. στον κίνδυνο που μπορεί να προκύψει από την κατάρρευση μιας εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων. Και να επηρεάστει ολόκληρη η χρηματοπιστωτική αγορά.

Συνολικά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στην Ελλάδα και στην προστασία των επενδυτών.

Ο τρόπος λειτουργίας των Εταιρειών Αμοιβαίων Κεφαλαίων είναι ο εξής:

  1. Συλλογή Κεφαλαίου: Οι Εταιρείες Αμοιβαίων Κεφαλαίων συλλέγουν κεφάλαιο από επενδυτές, οι οποίοι αγοράζουν μερίδια του αμοιβαίου κεφαλαίου. Αυτά τα μερίδια αντιπροσωπεύουν τον τρόπο με τον οποίο ο επενδυτής συμμετέχει στο κεφάλαιο του αμοιβαίου κεφαλαίου.
  2. Διαχείριση Κεφαλαίου: Μια ανώνυμη εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων αναλαμβάνει τη διαχείριση του κεφαλαίου του κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου. Οι επαγγελματίες διαχειριστές επιλέγουν τα ενεργητικά και τις επενδυτικές στρατηγικές, με στόχο την αύξηση της αξίας του κεφαλαίου.
  3. Ανοικτή διαθεσιμότητα: Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι η ανοικτή διαθεσιμότητα τους. Γι αυτό και λέγονται ΟΣΕΚΑ Ανοικτού Τύπου. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορούν να αγοράζουν ή να πουλήσουν μερίδια του αμοιβαίου κεφαλαίου ανάλογα με τις ανάγκες τους. Και ο αριθμός των μεριδίων σε κυκλοφορία, διακυμαίνεται ανάλογα με τη ζήτηση.
  4. Καθημερινή Αποτίμηση: Η αξία του μεριδίου υπολογίζεται καθημερινά, βάσει της απόδοσης του χαρτοφυλακίου του αμοιβαίου κεφαλαίου. Αυτό προσφέρει διαφάνεια στους επενδυτές σχετικά με την αξία των επενδύσεών τους.

Εταιρείες Αμοιβαίων Κεφαλαίων [ΑΕΔΑΚ] και ο θεματοφύλακας τους

Οι Εταιρείες Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) και ο θεματοφύλακας συνδέονται άμεσα στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας των Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Ο θεματοφύλακας είναι συνήθως τράπεζα, που επιλέγεται για τη φύλαξη και τη διαχείριση του ενεργητικού του Αμοιβαίου Κεφαλαίου. Η κύρια λειτουργία του θεματοφύλακα είναι η προστασία των επενδυτών. Και η εκτέλεση των εντολών που αφορούν τον χειρισμό του κεφαλαίου του Αμοιβαίου Κεφαλαίου.

Ο θεματοφύλακας φυλάσσει τα στοιχεία του ενεργητικού του Αμοιβαίου Κεφαλαίου ως τράπεζα, που λειτουργεί νόμιμα στη χώρα όπου δρα. Και ταυτόχρονα, εκτελεί καθήκοντα ταμία, σύμφωνα με τις εντολές της ΑΕΔΑΚ. Επιπλέον, ο θεματοφύλακας έχει την υποχρέωση να προστατεύει τα συμφέροντα των επενδυτών του Αμοιβαίου Κεφαλαίου. Και σε περίπτωση που οι εντολές προσκρούσουν σε νόμους ή κανονισμούς που αφορούν το Αμοιβαίο Κεφάλαιο, αρνείται να τις εκτελέσει. Προστατεύοντας επιπλέον και τους επενδυτές από ενδεχόμενους πιστωτικούς κινδύνους.

Συνεπώς, ο θεματοφύλακας είναι ένας σημαντικός φορέας στη λειτουργία των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, ο οποίος διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προστασία των επενδυτών και τη διαχείριση του κεφαλαίου τους.

Εταιρείες Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Αμοιβαίο Κεφάλαιο ΟΣΕΚΑ

Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο ΟΣΕΚΑ είναι ένας οργανισμός συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες, όπως ορίζεται από τις διατάξεις του νόμου 4099/2012 και της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ. Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο δεν αποτελεί νομικό πρόσωπο, αλλά είναι ομάδα περιουσίας της οποίας τα επιμέρους στοιχεία ανήκουν εξ αδιαιρέτου σε περισσότερους του ενός μεριδιούχους. Οι μεριδιούχοι εκπροσωπούνται ως προς τις έννομες σχέσεις και τα δικαιώματα τους από την εταιρεία διαχείρισης του.

Σκοπός του Αμοιβαίου Κεφαλαίου είναι να επενδύει συλλογικά τα κεφάλαια που συγκεντρώνει σε

  • κινητές αξίες,
  • μερίδια ΟΣΕΚΑ,
  • μερίδια ΟΣΕ (υπό προϋποθέσεις),
  • παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα,
  • καταθέσεις και μέσα χρηματαγοράς

Το ενεργητικό του Αμοιβαίου Κεφαλαίου διαιρείται ανά πάσα στιγμή σε ίσης αξίας ονομαστικά μερίδια. Τα μερίδια ύστερα από αίτηση των μεριδιούχων, εξαγοράζονται ή εξοφλούνται άμεσα ή έμμεσα με στοιχεία του ενεργητικού του.

Συνολικά, οι Εταιρείες Αμοιβαίων Κεφαλαίων προσφέρουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να επενδύσουν σε διάφορες κλάσεις περιουσίας με επαγγελματική διαχείριση, προσφέροντας τους ρευστότητα και διαφοροποίηση του χαρτοφυλάκιου τους.

10 ερωτησεις που πρέπει να κάνει ο αρχάριος επενδυτής στις Εταιρείες Αμοιβαίων Κεφαλαίων πριν επενδύσει

Παρακάτω σας δίνουμε 10 ερωτήσεις κλειδιά που πρέπει να κάνετε στους υπεύθυνους εξυπηρέτησης πελατών των εταιρείων αυτών, για να μάθετε περισσότερα για την Εταιρεία Αμοιβαίων Κεφαλαίων, με σκοπό να επενδύσετε πιο ενημερωμένοι στο αμοιβαίο κεφάλαιο τους:

  1. Ποια είναι η ιστορία και η φιλοσοφία της Εταιρείας Αμοιβαίων Κεφαλαίων;
  2. Ποια είναι η στρατηγική επένδυσης της εταιρείας; Ποιες είναι οι κατηγορίες κεφαλαίων που επενδύουν;
  3. Ποιοι είναι οι πιστοποιημένοι διαχειριστές του αμοιβαίου κεφαλαίου και ποια είναι η εμπειρία τους;
  4. Ποια είναι η ιστορική απόδοση του αμοιβαίού κεφαλαίου; Ποιες είναι οι αποδόσεις τους σε σχέση με συγκεκριμένους δείκτες;
  5. Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές επενδύσεων μέσα από το αμοιβαίο κεφάλαιο τους;
  6. Ποιες είναι οι φορολογικές μεταχειρίσεις που προσφέρονται για τα αμοιβαία κεφάλαια;
  7. Ποιες είναι οι τρέχουσες διοικητικές και διαχειριστικές χρεώσεις και προμήθειες που επιβαρύνουν τους επενδυτές;
  8. Ποια είναι η πολιτική της εταιρείας σχετικά με τη διαχείριση των χρηματοοικονομικών ρίσκων;
  9. Πώς γίνεται η εξαγορά και διάθεση του κεφαλαίου από το αμοιβαίο κεφάλαιο;
  10. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος επενδυτής στο αμοιβαίο κεφάλαιο και ποιος είναι ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος διακράτησης των μεριδίων τους;

Στο Aedak.gr

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ


Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.